Zunnewende festival vrijdag 21 juni 2019

Historie

Artiesten 2018

Nathalie Baartman

Foto: Jochem Jurgens

Zeer vereerd zijn we  met de komst van de Twentse cabaretière Nathalie Baartman.Na het succes van haar optreden vorig jaar op het Zunnewende zal Nathalie deze editie afsluiten. Zijn we heel blij mee! Nathalie maakt zich zorgen om de wereld en steekt dat niet onder stoelen of banken. Ze denkt hardop en vindt oplossingen waar anderen niet op komen. In de wereld van Nathalie Baartman volg je je gevoel!Naast haar cabaret zou je Nathalie ook kunnen kennen van haar wekelijkse columns in de Tubantia. Op dit moment toert ze langs de Nederlandse theaters met haar programma Voest!?

De pers over Nathalie:

Cultureel Persbureau: ‘Je moet om haar grinniken, en je krijgt tegelijk een licht desolaat, ongemakkelijk gevoel van Nathalie Baartmans absurde wereldbeeld. Ze zoekt in haar voorstelling verder naar de liefde en de tederheid… Onnozel is het geenszins. Daarvoor zijn haar gedachten en oneliners over de wereld om haar heen, die ze op de meest onverwachte momenten als strooigoed de zaal ingooit, te goed doordacht… Met ziedende passie.’

Leeuwarder Courant: ‘Het podium staat Baartman goed…Voor wie somber is en een therapie overweegt, heeft aan anderhalf uur met deze charmante cabaretière genoeg.’
de Volkskrant: ‘Een romanticus van het zuiverste water.’

Theaternetwerk.nl: ‘Ze houdt haar ogen open en observeert scherp. Haar programma brengt een intense vrolijkheid over, maar ook weemoed naar die absurde wereld van haar, die eigenlijk helemaal niet zo absurd is. Hoezo onnozel? Deze dame weet donders goed waar ze mee bezig is. Ze geeft ons een overtuigend theaterprogramma, waarin ze zichzelf kwetsbaar en persoonlijk opstelt. Iemand die zichzelf durft te zijn, ook op het toneel.’

Marlene Bakker

Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Jong, vrouw, eigenzinnig en gezegend met een prachtige stem. Haar eigen werk bezorgt haar een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene.Op 8 maart is Marlene's debuutalbum RAIF gereleased in het Grand Theatre. Het album is inmiddels her en der al veelgeprezen en ontving een vijfsterren recensie in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Voor het lied 'Waarkhanden' ontving Marlene de Bosklopper Bokaal voor het beste Groningstalig lied van 2017 en de single bereikte een nummer 1 notering bij RTVNoord. ‘Waarkhanden’ gaat over terug gaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied waarbij je kan concluderen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Ik vind Westerwolde magisch, er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied. Vooral in 'Waarkhanden' komt dit terug."RAIF is geproduceerd door Bernard Gepken en gemixed door Luuk Cox in de ICP Studios te Brussel. Op het album spelen niet de minste muzikanten mee. Nicky Hustinx (drums), Arjen de Bock (toetsen), Bernard Gepken (gitaar) en Reyer Zwart (bas) hebben ieder op hun eigen unieke wijze een prachtige bijdrage geleverd. Laatstgenoemde schreef ook de strijkersarrangementen die onder andere in 'Waarkhanden' te horen zijn.

In 2018 tourt Marlene met RAIF door het land en laat ze horen hoe mooi en poëtisch het Gronings is  op diverse festivals zoals:  Oerol, Hongerige Wolf, Strawberry fields en op ons Zunnewendefestival!!

"Wat is dit níét normaal mooi..!" (Daniël Lohues)

"Check dit! Prachtig hoe zij het Gronings verklankt!" (Nynke Laverman)

"Raif is een unieke luisterervaring, een serene en weemoedige betovering die liefdevol en ambachtelijk is vastgelegd in geluid. Op de een of andere manier is het waanzinnig romantisch.” (Peter van der Heide –DvhN)

"Raif is een meesterlijk debuut dat de streektaal met eigentijdse pop een impuls geeft en tot ver buiten de provinciegrenzen kan tillen." (Vijf sterren recensie Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant)

"Ze bewijst een uitstekend liedjesschrijver te zijn, al dan niet samen met vaste kracht Bernard Gepken. Een fris debuut dat anders klinkt dan het gros van het Groninger repertoire, en landelijk hoge ogen kan gooien." (Platomania)

Haar warme, soulvolle stemgeluid brengt de haast poëtisch klinkende dialectpopteksten op zo’n manier dat je het echt gelooft. Niet de zangacrobatiek, maar het verhalen vertellen staat voorop. Dit, gecombineerd met het Gronings, vormt een gouden duo.” (3voor12Groningen)

Björn van der Doelen

Het lijkt al weer een mensenleven geleden dat Björn van der Doelen voetballer was van PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC. Al voor zijn dertigste was hij met voetbalpensioen en begon hij een nieuw leven als muzikant. Als voetballer was hij al een speler met karakter; sociaal, maar in zekere zin een buitenbeentje en eentje die niet afgeeft. Eigenschappen die hem ook als muzikant gevormd lijken te hebben.

Van der Doelen is inmiddels alweer toe aan zijn vierde album getiteld “De cowboy, de outlaw, de sheriff en de hoer”. En hij heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een zanger en liedjesschrijver met een mooi oog voor het kleine, een lichte afkeer van het grote en een charmant zoekende manier van verhalen. Eentje waarbij de glimlach nooit ver weg is. Een karakter op het podium wat in staat is om te luisteren en te sturen, te vertellen en te vermaken. Verhalen en songs over gemis en verlangen over liefde en eenzaamheid met hier en daar zijn eigen vleugje Sympathie veur d'n Duvel.

"Van der Doelen ontpopt zich als een Americana artiest van formaat"

- Willem Jongeneelen, OOR -

"Björn van der Doelen laat het Nederlands weer groots klinken. Hij heeft het weer geflikt om met een perfecte plaat op de proppen te komen "

- Indebanvan.nl –

“Op zijn nieuwe plaat bewijst hij wederom dat hij een ster in wording is in zijn bijna zelfgecreëerde muziekgenre."

- 8Weekly –

 

Handy Joe en de Boogie Kearls

Deze oost Nederlandse 4 mans formatie heeft meerdere malen een kampvuursessie gespeeld op ons festival, in een groovende Blues en Roots Stijl. Dit jaar spelen ze voor het eerst op het versterkte kasteelterrein podium. Vol overgave en dit keer met een vette Hammond, Honky Tonk Piano en lapsteel gitaar met relaxte luistersongs in een Folk / Cajun achtige stijl. Eigen werk afgewisseld door lekkere bewerkte en hertaalde covers  Ook nummers van bekende Oost Nederlandse bands komen voorbij. Laat je verassen en zorg da’j een biertje bie de hand hebt !! Het wordt gezellig !!

Marcel Smit

Marcel Smit groeide op in de Friese Wouden, in het roemruchte dorp “De Westereen”. In 2008 nam Marcel zijn eerste Friestalige nummer op die al snel werd opgepikt door Omrop Fryslân. Dit bleek de start van een mooie muzikale carrière. Er kwamen meer liedjes, veel meer, waarvan een aantal jaarlijks hoog in de Fryske top 100 staan. Ondertussen brengt Marcel zijn uitsluitend Friestalige liedjes op de podia in de provincie maar ook ver daarbuiten. Solo of zoals op het Zunnewende Festival met begeleiding van multi-instrumentalist Wander van Duin.  Zijn stem is rauw en verloochend zijn afkomst niet. Zijn vrolijke liedjes zitten vol humor en met zijn gevoelige liedjes weet hij zijn publiek soms tot op het bot te raken…

Temmink en Aarnink

Twee boerendochters uit Twente. Ze kwamen elkaar per toeval tegen in de keuken van Aarnink en nu staan ze samen op het podium. Ellen en Lotte zochten hun heil in zowel het 'wilde westen' als het verre buitenland, maar altijd keerden zij met de staart tussen de benen terug naar hun geboortegrond Twente. Da hej mangs. Ze liepen tegen cultuurverschillen aan, tegen henzelf, tegen verschillende (TL/spaar) lampen en deze nieuwe levenservaring delen ze graag met het publiek. Met de nodige humor en zelfspot werpen zij een nieuwe blik op de twentse cultuur.

Oftewel: 't lup wa lös


Joep Conjaerts

Joep Conjaerts is afkomstig uit Landgraaf, maar woont al meer dan tien jaar in België. Hier volgde hij de opleiding Kleinkunst aan het Antwerpse Herman Teirlinck Instituut. In zijn muziek schemeren invloeden door van Spinvis, Eels, Bob Dylan en Brel. Zijn nummers snijden en ontroeren, bijten en troosten. Met humor als steeds aanwezige ondertoon en een liefde voor het rafelige randje. Joep zingt vaak in een prachtig vlaamsachtig Nederlands, maar zal speciaal voor Zunnewende de nadruk leggen op zijn Limburgstalig werk. Hij is in het goede gezelschap van provinciegenoten Mella Klaessen en Harold K. Die laatste kent hij van het dialectproject ‘Alles geit plat’.

Harold K

Harold K groeide op als Harold Konickx in Susteren. Zijn liedjes zijn pakkende short stories. Hij zit de luisteraar dicht op de huid: in Limburg én daarbuiten raakte hij november 2014 gevoelige snaren met het mooie luisteralbum ‘Heppeneert’. Voor inspiratie delft hij in de onuitputtelijke goudmijn van de Amerikaanse folk en blues. Als troubadour pur sang vertelt Harold zijn ongepolijste verhalen vol schwung en empathie. Zo ook op zijn splinternieuwe cd ‘Mama Courage’, waarvan twee singles een aantal maanden hoog in de L1mbo Top 10 van L1 stonden. Op Zunnewende voegt hij zich bij zijn makkers Joep Conjaerts en Mella Klaessen aan het kampvuur.

Mella Klaessen

Opkomend talent Mella uit Neer maakt al jaren muziek en zong en speelde in diverse dialect-theaterstukken. Toen ze verhuisde naar het Belgische Zandhoven, ging ze pas zelf doorvoelde en spitsvondige nummers in het Limburgs schrijven. In 2017 gaf ze zich op voor het liedjesconcours ‘Kirchroa jeet plat’ en dat won ze tot haar eigen verassing. Ze sleepte een professionele opname bij Marlstone Music in de wacht: ‘Plat’. Met die track kwam ze in april van dit jaar vanuit het niets binnen op vierde plek in de top tien van regionale zender L1. Op Zunnewende ontmoet ze Joep Conjaerts en Harold K voor een intieme kampvuursessie.

 

Herman Kampman & Jacob Withaar

Schrijver/dichter Herman Kampman schreef de gedichten en draagt ze voor. Acteur Jakob Withaar beeldt ze uit. In de prachtige Zunnewende sfeer passeren exclusief geschreven gedichten die luisteren als een vertelling. Spookachtig en ontroerend, maar ook met de nodige humor.

 

Naast nieuwe werken zullen ook de allerbeste uitvoeringen van het duo op het programma staan. De gedichten worden afgewisseld met komische conferences van Herman Kampman.


Varen op de Regge

De Schuilenburg en de Wilgenwaerd varen af en aan over de Regge om u naar een bijzondere, alleen per boot bereikbare plek te brengen waar u wordt meegenomen naar de geschiedenis van deze omgeving  aan de hand van voorwerpen, kunst en poëzie.