Zunnewende festival vrijdag 21 juni 2019

Artiesten 2019

Marleen & Ilona

De ontmoeting tussen deze twee vond ruim 12 jaar geleden plaats, toen ze samen in de band Enclosure speelden. Een pop/rock band waar ze niet alleen covers, maar ook eigen geschreven nummers zongen. Samen met de band namen ze deel aan de streektaal muziekwedstrijd ‘Grondtoon’, waarmee ze de eerste prijs in de wacht sleepten en daarmee automatisch een plek op het podium van het Zunnewendefestival veroverden.
Na jaren samen in de band Enclosure gespeeld te hebb...en besloten ze om samen verder te gaan. De gedeelde muziekstijl (akoestische/folk muziek) en de gelijke stemmen, maakte hun geluid uniek. De wens om ooit als duo op ‘t Zunnwende festival te staan kwam toen al te sprake. Maar dat ze beide uit een andere streek komen maakt het er niet makkelijker op. Naast de liefde voor muziek bracht het leven voor beiden ook andere doelen met zich mee. Ook deze hadden hun tijd en aandacht nodig, waardoor het duo elkaar muzikaal even uit het oog verloor.

Zomer 2018 stond Ilona als bezoeker op het festival. Ze genoot van de muziek en het begon weer te kriebelen. Toen een goede vriend haar uitdaagde om op het podium te klimmen, besloot ze dat het in 2019 toch echt moest gebeuren. Marleen werd benaderd, de gitaar werd voor de dag gehaald en de eerste liedjes werden weer geschreven.

Dit jaar is het zover. Marleen & Ilona op het Zunnewende festival. Zie hebt d’r zin an!

Gé Reinders & KSW

Oetblaoze heet de tournee waarmee de Roermondse singer-songwriter Gé Reinders afscheid neemt van het spelen met plaatselijke blaasorkesten.

Reinders neemt afscheid van lokale amateurmuzikanten. ,,In muzikaal opzicht vind ik die samenwerkingen nog steeds fantastisch. Maar ik ben het organisatorisch gedoe helemaal moe. Er komt heel veel bij kijken. Je wilt niet weten hoeveel werk het is om voor deze concerten bladmuziek te moeten maken. Ik ben nu 65 en zit goed in mijn vel. Nu is het, denk ik, een goede tijd om te stoppen.”

Gé stond al 2 keer eerder op het Zunnewendefestival. Een keer samen met zanger Syb van de Ploeg en een keer samen met KSW.

Ons Zunnewende zal hij dus nu in het kader van zijn afscheidstour voor de laatste keer openen met onze eigen KSW. Mis het niet en kom op tijd!

Thijs Kemperink

https://www.zunnewendefestival.nl/userfiles/Artiesten%202019/Thijs_Kemperink_Bonje_Fotograaf.jpg

foto: Frank Vischedijk

De grote vertelkracht van Thijs Kemperink bracht hem niet alleen in Twente volle zalen, maar ook ver daarbuiten. Deze sympathieke tukker vertelt zo beeldend dat het voelt alsof u bij hem thuis bent. Met ijzersterke grappen over alledaagse situaties, herkenbaar voor iedereen.

In zijn laatste, succesvolle programma Zleur schetste Thijs de verhoudingen in de buurt aan de hand van een zomerse buurtbarbecue. Een show zonder wijzend vingertje, met veel humor én met een onderliggend thema dat Thijs aan het hart gaat, namelijk 'noaberschap'.

Wij zijn heel blij dat Thijs ons Zunnewendefestival 2019 komt afsluiten met zijn bijzondere observaties; beeldend verteld, alledaags én typerend voor deze tijd......

Dát is de kracht van Thijs Kemperink waarmee deze jongen van het Twentse platteland al provincie voor provincie voor zich won.

"Als je om Thijs Kemperink niet kunt lachen ben je waarschijnlijk al overleden." (André Manuel)

Firma Weijland

Firma Weijland en Consorten komen fijn muziek maken!

Zij nemen hun mooiste liedjes mee en spelen de sterren uit de hemel.

Dit om de langste dag bruisend te vieren en onderwijl die kortste nacht zacht te wiegen.

Dit keer komen ze met een absolute topbezetting op ons Zunnewendepodium. Zijn we heel erg blij mee:

Dries Bijlsma, gitaar | Maurits Boreel, viool | Willem de Jongh, drums | Lucy Legeland, stem | Reinder van Raalte, piano | Jack Weijkamp, stem |

 

En ja, zij verheugen zich zeer op het Zunnewendefestival!

Herman Kampman

Foto: Emile Willems

Het trio Herman Kampman (tekst), Jan Niewold (gitaar) en Peter Deiman (slagwerk) speelde jarenlang in zo’n beetje alle theaters in de regio. Op de komende zunnewende-festival spelen zij gedeelten uit dat theaterprogramma en dat wordt een bonte mengeling van conferences, liedjes en gedichten. Zo wordt u gedetailleerd geïnformeerd over de eerste vlammende liefde van Herman Kampman en spelen en zingen zij o.a. hun succesnummers ‘ik loa oen haand noe lös mien kind’ en ‘zoals het was’. Humor zal de boventoon voeren en alles wordt uiteraard gedaan in de streektaal, met eigen teksten en muziek.

 

 

Leon Moorman

Opgegroeid in Drenthe, afgestudeerd aan het conservatorium te Zwolle, beïnvloed door grote voorbeelden als Eagles, Springsteen, Billy Joel en John Mayer, deed veel internationale podium ervaring op en heeft een grote passie voor liedjes schrijven en performen…

Leon Moorman timmert voor het eerst solo aan de weg, en heeft grootse plannen. Zijn teksten zijn eerlijk en open, en worden door warme klanken verpakt in mooie melodieën en nuchtere eenvoud.

Na 4 jaar als frontman van folkband Scrum kwam Leon eind 2018 met zijn debuut singel ‘Naor Huus’. De in het Drents geschreven song werd enorm goed opgepakt door niet alleen de regionale radio, maar ook nationaal en buiten de landsgrenzen.
Radio 2 België heeft bovendien naast 'Naor Huus’ zelfs zijn Drentse vertaling van een bekende hit opgenomen in de playlist.

Leon heeft inmiddels al een flinke stapel nieuwe songs klaarliggen waarmee hij de bühne betreed, en wil daarmee de ingezette lijn vervolgen.

 

Twentehoes

Op het Zunnewendefestival staat een grote tent die speciaal is ingericht voor en door het Twentehoes. In deze tent worden de Twentse taal en cultuur in het zonnetje gezet. Zo zijn de populaire Gladjakkers aanwezig die met hun humoristische YouTubekanaal veel Tukkers en niet-Tukkers bereiken.  De Bornse Milou Hesselink, die furore maakte bij The Voice of Holland, maakt op 21 juni haar debuut in het Twents. Met haar prachtige warme stem zal ze elke luisteraar verwonderen. Er is ruimte om vragen te stellen aan onze eigen dialectoloog, dr. Harrie Scholtmeijer, die alles weet over de taal van het gebied tussen Dinkel en Regge (en daarbuiten). Concordia zal een doorlopende workshop ‘Twentse Spreuken’ verzorgen en er zijn verschillende Twentse verhalen, gedichten en liederen te horen. Kortom, voor ieder wat wils!

FRISICANA (Douwstra, Smit & Wilkens)

foto: Maartje Roos

(vlnr: Marcel Smit, Gurbe Douwstra, Piter Wilkens)

Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra, drie van Fryslân’s bekendste singer/songwriters brachten de afgelopen twee seizoenen gezamenlijk en met succes het programma Frisicana en Frisicana II in alle Friese theaters. In deze avondvullende voorstelling speelden de drie troubadours liedjes uit eigen repertoire, aangevuld met originele of vertaalde werken van “Americana” artiesten die hen van oudsher inspireerden bij het schrijven van hun eigen liedjes. Deze gezamenlijke inspiratiebron is dan ook de verwijzing naar de titel van het programma.

Douwstra, Smit en Wilkens begeleiden elkaar op meer dan alleen gitaar en brengen liedjes van o.a. Johnny Cash, Steve Earle en Elvis Presley. Maar ook van minder bekende namen binnen het Americana genre als Jason Isbel, John Prine of bijvoorbeeld Brent Cobb, aangevuld met eigen werk en vaak voorzien van meerstemmige zangpartijen.

 

Zunnewendegedicht door Egbert Hovenkamp II

Inmiddels is het Zunnewendegedicht een mooie traditie geworden zo tegen het einde van de Zunnewendeavond. Dit jaar wordt het Zunnewendegesicht geschreven en uitgesproken door een oude bekende van ons festival; Egbert Hovenkamp II

Dichter en vertaler.  Hovenkamp groeide op in Drenthe en (vanaf zijn veertiende) in Twente. Hij volgde de middelbare school te Almelo. Hij was werkzaam als o.a. landmeter, ponstypist en als medewerker van diverse natuurvoedingswinkels.
De II achter zijn naam verwijst naar zijn grootvader, Egbert Hovenkamp [I].
Hovenkamp was stadsdichter van Assen (2008-2010) en gemeentedichter van de Drentse gemeente Hunze en Aa (2010-2011) Hij publiceert in het Drents en in het Nederlands
.

 

Een prachtig mooie dag met Gerlinde Endeman

 

“Een zangeres de nummers van Daniël Lohues laten zingen”, brainstormde de organisatie van Zunnewende: “da’s gaaf”! En zo geschiedde.

Zangeres Gerlinde Endeman (geen onbekende binnen het Zunnewende festival) werd benaderd. Op haar zoektocht naar muzikanten om haar te begeleiden trof zij twee grijze, enthousiaste mannen, Jaap Harmsen (die nog iets over burgemeester en cultuur mompelde) en Paul Kleinmeulman, een echte Lohues fan. En zo ontstond het trio “Appels”!

Zij nemen u mee op een akoestische reis door het Drentse leven en landschap. Dit alles met een charmant Hellendoorns accent. Ziet en geniet! Het is immers een prachtig mooie dag….

 

#DOESLIEF

Bumperkleven, het negeren van een caissière in de supermarkt, treiteren van OV-medewerkers, elkaar niet voor laten gaan in het verkeer, voordringen in de trein, geluidsoverlast, burenruzies, schelden en haatberichten op sociale media. Het gebeurt elke dag en veel te vaak. Vaak hebben we het niet eens door.
Dus wordt het tijd die automatische gedachten om te zetten naar meer liefde. Maar dan op zijn Zunnewendes. Per boot ga je naar een prachtig stukje bos. Je wordt o...ntvangen door het levensliederenkoor “Met Hart en Smart”. Zij zingen een prachtig lied over de liefde of over een onbeantwoorde liefde. Aan het eind van de tocht zie je de omgeving gegarandeerd in een geheel ander licht, de liefde straalt ervan af!!